Apa yang perlu diambil kira semasa membeli mesin fotokopi

Berikut merupakan 5 langkah untuk yang perlu diambil kira semasa ingin membeli mesin fotokopi:

1) Bolehkah mesin fotokopi yang anda fikirkan menangani kapasiti yang diperlukan?

Mesin fotokopi dalam bentuk pencetak pelbagai fungsi (MFP) terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz. Banyak yang ditujukan untuk pasaran domestik. Perhatikan dengan teliti kapasiti yang dinyatakan dan padankan dengan beban kerja perniagaan anda.

2) Seberapa penting kualiti pengimbasan dan pencetakan?

Banyak mesin fotokopi terkini yang menggunakan teknologi cetakan canggih yang, sehingga beberapa waktu yang lalu, hanya terdapat pada pencetak mewah. Sekiranya boleh, perhatikan contoh hasil cetak dan hasil imbasan sebelum membuat pilihan anda. Banyak vendor kini menawarkan pilihan untuk menghantar sampel melalui pos.

3) Adakah keupayaan faks diperlukan?

Faks masih belum dilupakan, masih banyak perniagaan besar memerlukannya faks. Lihat kemampuan faks MFP, yang sekarang ini mungkin menggunakan cloud serta dail terus ke mesin faks lain.

4) Adakah syarikat anda perlu menguruskan maklumat sensitif?

Akses ke ciri mesin fotokopi harus dikawal dengan nombor PIN atau kata laluan. Juga, pastikan bahawa MFP hanya mencetak salinan yang diperlukan untuk memastikan keselamatan data. Dan fikirkan sama ada port USB harus dilumpuhkan untuk mengurangkan risiko.

5) Adakah perniagaan anda memerlukan percetakan jarak jauh?

Dengan meningkatnya BYOD (Bring Your Own Device), percetakan dari peranti mudah alih menjadi pantas dan cekap. Perhatikan dengan teliti aplikasi yang akan menggunakan mesin fotokopi untuk memastikannya tersambung dengan selamat. MFP boleh menjadi aset yang menjimatkan kos agar perniagaan dapat membina aliran kerjanya.

 

Berapakah harga mesin fotokopi digital?

Kos mendapatkan pencetak dapat dibebani dengan kos pembelian bahan habis pakai – toner atau dakwat, tetapi juga kertas, drum, alat pemindahan / pelebur – dan kos rancangan jaminan atau perkhidmatan selepas penjualan. Dan kerana anda mungkin mempunyai satu mesin fotokopi yang disertakan dalam satu kumpulan di pejabat atau perniagaan, waktu henti boleh menjadi mahal dan tidak produktif.

Memohon bantuan penyedia perkhidmatan cetak (MPS) yang dikendalikan dapat mempermudah teknikal yang berkaitan dengan operasi mesin fotokopi, terutama dalam perniagaan yang lebih besar, kerana mereka mengurus kitaran hidup pencetak termasuk pelupusannya di akhir hayat. Seperti sewa kereta, anda biasanya tidak akan memiliki pencetak setelah pajakan berakhir (sehingga lima tahun) dan biasanya dapat membayar yuran tetap untuk pencetak ditambah dengan kos per halaman yang dipersetujui.