promo-ricoh-copier-klang

Cara Mencegah Kertas Tersangkut di Mesin Anda

Mesin cetak tidak kukuh seperti yang anda fikirkan. Ia mungkin menjadi mesin paling rajin yang anda miliki tetapi kadang-kadang ketika masalah itu muncul, ia akan mengganggu perniagaan anda dan mungkin memakan masa berharga anda. Terdapat cara untuk mencegah kertas dari tersangkut di mesin fotokopi.

1) PERIKSA PADA ASASNYA

Periksa bahagian pencetak dalam keadaan baik. Sekiranya bahagiannya pecah, pergi ganti dengan bahagian keadaan yang lebih baik. Sekiranya mesinnya baik dan kertas masih tersangkut, cuba periksa jenis kertas yang digunakan pada percetakan. Kualiti kertas akan mempengaruhi kemungkinan kesesakan yang berlaku pada keadaan semasa.

2) LIHATLAH PADA DRUM

Jangan panik apabila langkah 1 tidak berjaya. Cuba periksa drum kadangkala drum kertas yang longgar atau pagar yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kejadian itu.

3) PERIKSA TETAPAN ANDA

Tetapan yang salah mungkin menjadi masalah di sini. Apabila tetapan tidak berkelakuan seperti biasa, kertas tidak dapat dilalui mesin. Sekiranya anda berpendapat bahawa tetapan tidak dapat membaiki masalah ini, periksa untuk kali kedua untuk memastikan semuanya berfungsi dengan baik seperti yang anda fikirkan sesuai.

4) REFLEKSI TABIAT ANDA

Sekiranya semua langkah tidak berjaya, sekarang lihatlah diri anda. Anda mungkin secara tidak sedar memasukkan kertas kedut atau kertas berkualiti rendah ke dalam drum. Tindakan ini juga membawa kepada kesesakan mesin.

 

5) ANDA TAHU APA YANG PERLU DIBUAT

Sekiranya anda fikir anda melakukan setiap langkah di atas dan mesin masih dalam keadaan tidak baik, sudah tiba masanya untuk meminta sokongan juruteknik untuk mengendalikan mesin tersebut. Oleh kerana mesin terdiri daripada bahagian kecil komponen, ada kemungkinan ia akan rosak.

promo-ricoh-copier-klang