Adakah Penting Untuk Mengetahui Mengenai Kertas?

Kertas adalah perkara yang paling penting untuk menyalin dan mencetak. Kertas menjadi penanda aras betapa baiknya kualiti mesin fotokopi dan toner yang digunakan. Apabila mesin fotokopi tersekat dengan kertas, kualiti toner dan mesin mungkin mempengaruhi hasilnya. Terdapat beberapa aspek yang menunjukkan perkara penting mengenai mencetak kertas

 

1) SUHU

Kertas bukan bahan yang kuat, jadi suhu boleh mempengaruhi keadaan kertas. Kertas mungkin menjadi kembung ketika sekitarnya memiliki kelembapan basah. Ia akan menyebabkan kertas menyekat mesin fotokopi. Faktor tersebut juga boleh menyebabkan mesin fotokopi mempunyai kualiti percetakan yang buruk dan mungkin mempunyai masalah pada perkhidmatan.

 

2) CARA MENCEGAH KESAN PERSEKITARAN TERHADAP PERCETAKAN KERTAS

Salah satu cara untuk mengelakkan persekitaran mempengaruhi kualiti pencetakan adalah menyimpan kertas di tempat yang terkawal suhu. Untuk lebih tepatnya, jika mesin fotokopi anda meletakkan di pejabat anda dengan penghawa dingin, letakkan kertas di ruangan yang sama. Amalan ini dapat mengurangkan risiko keadaan kertas menjadi lebih teruk.

 

3) MELABUR DALAM KERTAS PERCETAKAN YANG LEBIH BAIK

Sekiranya kualiti kertas menjadi keutamaan nombor satu anda, pelaburan pada kertas percetakan mungkin dapat menjamin kualiti kertas yang digunakan. Ini kerana kertas berkualiti lebih baik akan menentang kesan persekitaran di sekitarnya.

promo-ricoh-copier-klang