Perkara Yang Perlu Diambil kira Semasa Membeli Mesin Fotokopi

Pada masa kini, kebanyakan mesin fotokopi baru lebih disukai disebut sebagai pencetak pelbagai fungsi (MFP), kerana pelbagai tugas dapat dilakukan. Terdapat begitu banyak tahap kerumitan sehingga apabila anda membeli mesin fotokopi, penting untuk mempertimbangkan beberapa idea utama untuk meningkatkan prestasi perniagaan anda.

1) INK-JET ATAU LASER?

Pilihan teknologi laser atau teknologi ink-jet bergantung pada kriteria kelantangan anda. Mesin laser berada di hujung atas skala harga di mana harga setiap halaman adalah faktor penting, tetapi mereka juga merupakan alternatif yang ideal kerana sesuai dengan jumlah salinan yang banyak. MFP ink-jet adalah pilihan yang lebih baik untuk memerlukan kertas warna dengan kelantangan rendah, walaupun dakwat yang mereka gunakan lebih mahal daripada toner untuk pencetak laser.

2) KUALITI DAN KELAJUAN CETAK

Bagi beberapa organisasi, kepantasan biasanya merupakan aspek yang paling penting. Peranti jarak pertengahan biasanya membenarkan kelajuan dokumen A4 antara 25 dan 50 halaman seminit. Sebarang versi lebih baik dalam mod itu daripada warna untuk perniagaan yang hanya menggunakan salinan hitam putih. Konsistensi cetak, atau resolusi, juga menjadi perhatian penting. Dalam julat 600-1200 dpi, kebanyakan peranti mempunyai resolusi, yang sangat sesuai untuk penggunaan dalaman atau risalah asas dan manual pengguna. Anda perlu membeli mesin fotokopi yang mampu mencapai 2400 dpi untuk brosur dan bahan publisiti berkualiti tinggi.

3) ERGONOMI

Pengilang telah mengambil langkah untuk menjadikan barang mereka semudah mungkin, dan juga menyediakan sesi latihan dan hotline di lokasi. Di kebanyakan tempat kerja moden, keupayaan rangkaian penting untuk memasukkan MFP ke dalam rangkaian organisasi. Semasa membeli mesin fotokopi, anda perlu menilai kehebatan kertas dengan teliti. Ia boleh memberi kesan yang tidak diingini pada aliran kerja sehingga terlalu banyak mengisi baki kertas. Pencetak anda akan tetap siap dengan dulang kertas berkapasiti tinggi atau beberapa untuk pelbagai berat atau gaya kertas. Sejumlah kaedah penamat, seperti stapler atau fail kertas.

4) HARGA

Adalah sangat penting untuk menilai keperluan untuk menentukan anggaran, apabila kosnya bervariasi dari RM 1,500 hingga lebih dari RM7,000. Tetapi ada banyak yang perlu diingat daripada hanya kos overhead, kerana harga per kertas akan menggambarkan banyak kos dalam jangka panjang, bergantung pada jumlah pencetakan.

5) BELI MESIN FOTOKOPI SECARA DALAM TALIAN

Melayari dalam talian masih merupakan pilihan yang bijak bila-bila masa anda ingin membeli mesin fotokopi, untuk membandingkan kos, mempelajari kekhususan versi yang berbeza dan mendapat keuntungan dari harga yang lebih rendah. Sebagai contoh, anda dapat dengan cepat mencari pengedar yang berurusan dengan mesin fotokopi monokrom, pelbagai fungsi atau warna. Anda juga akan dapat memperoleh syarat perkhidmatan yang baik.

promo-ricoh-copier-klang