CARA MEMBERSIHKAN MESIN FOTOKOPI

Membersihkan mesin fotokopi anda mungkin merupakan perkara terakhir dalam “senarai tugas” profesional anda minggu ini, tetapi ia pasti ada di senarai anda.

Mesin penyalin dan pencetak adalah mesin – mesin yang penuh dengan celah-celah kecil, penggelek, dan roda gigi yang memandang rendah debu. Sebaik sahaja habuk masuk ke dalam, ia akan mula menyebabkan masalah perkhidmatan yang besar.

Debu juga boleh menyebabkan masalah kualiti gambar semasa anda menyalin dan mengimbas. Kaca yang kotor dan berbau boleh menyebabkan salinan atau imbasan dengan bintik atau coretan. Paling tidak, itu boleh menjadikan dokumen sukar dibaca. Untuk operasi pengimbasan, ia bahkan boleh menyebabkan hasil yang buruk untuk pengenalan dan pengindeksan dokumen.

Sekiranya dilepaskan terlalu lama, kotoran hampir mustahil untuk dibuang tanpa melepaskan semuanya. Berikut adalah enam langkah mudah untuk dimasukkan ke dalam rutin pencucian pejabat anda supaya anda dapat membantu menyalakan dan menjalankan mesin fotokopi:

# 1 – Pertama sekali, matikan kuasa!

Ini mungkin kelihatan tidak perlu, tetapi lebih baik selamat daripada menyesal jika ada perkara elektrik yang mungkin anda pusingkan.

# 2 – Lap mesin dengan kain lembap (atas ke bawah)

Debu ringan dari seluruh mesin adalah tempat pertama yang dimulakan semasa membersihkan mesin fotokopi anda. Sentiasa lap dari atas ke bawah sehingga habuk yang anda lap jatuh di bawah untuk dibersihkan semasa anda bergerak ke bawah.

Kain lembap disyorkan kerana anda tidak mahu menyemburkan sebarang jenis pembersih pada mesin fotokopi dan berisiko memasukkannya ke dalam elektrik. Sekiranya anda ingin membersihkan butang, sapu cepat dengan alkohol atau penghapusan pembersih tidak apa-apa, pastikan ia tidak basah. (Peringatan mesra: elektronik tidak suka cecair dan tidak ada cukup beras untuk mengeringkan mesin fotokopi pejabat.)

# 3 – Bersihkan pinggan kaca

Membersihkan kaca mesin fotokopi anda sangat penting kerana kotoran, habuk, atau bahkan dakwat dari halaman dapat menumpuk dan sangat mempengaruhi kualiti salinan dan imbasan anda. Sekiranya anda mengalami garis salinan dan imbasan, tetapi tidak semasa anda mencetak, anda tahu pelakunya ada di kaca atau penutup

Kain lembut dengan sedikit air atau sebilangan kecil pembersih kaca yang disembur terus pada kain (bukan pada kaca) adalah yang terbaik untuk digunakan. Menggunakan kain lembut akan mengelakkan calar-calar kecil yang juga boleh mempengaruhi kualiti imbasan anda.

Lebih dari sekadar kaca, disarankan juga untuk memeriksa, dan perlahan-lahan lap penutup atas mesin fotokopi anda, atau tali pinggang pengumpan dokumen automatik, untuk menghilangkan tanda atau habuk tambahan yang mungkin timbul di atasnya.

# 4 – Mengosongkan bekas toner

Walaupun reka bentuknya, sebilangan botol toner membocorkan sejumlah kecil toner ketika dimasukkan dan dikeluarkan di dalam bekas toner. Penting untuk membersihkan tumpahan ini sebelum mereka mula melalui mesin anda.

Sebelum anda mengganti toner, pastikan anda selalu memeriksa bekas toner dan melakukan lorong cepat dengan hampa. Terdapat banyak kekosongan toner kelas pengguna kecil di pasar, atau tempat membeli-belah mini juga akan berjaya. Kekosongan ini juga dilengkapi dengan beberapa alat tambahan yang berguna untuk masuk ke tempat yang sukar dijangkau.

# 5 – Kosongkan laci kertas dan baki pintas

Seperti bekas toner anda yang perlu dikosongkan, begitu juga dengan dulang kertas anda. Habuk dan benda asing mudah jatuh ke dalam baki semasa anda memasukkan kertas. Dulang pintas juga merupakan tempat lain yang sangat mudah untuk habuk menumpuk kerana sering dibiarkan terbuka dan terdedah. Setelah sebahagian besar debu dibersihkan dengan vakum, udara termampat juga dapat digunakan untuk membersihkan tempat-tempat yang sukar dijangkau.

Sentiasa beri pemeriksaan pada baki kertas anda. Mereka mungkin laci, tetapi BUKAN kerana menyimpan apa-apa selain kertas. Sekiranya anda melihat klip kertas di dalam dulang kertas, keluarkan!

Beberapa dulang bahkan keluar sepenuhnya. Hati-hati ketika mengeluarkannya, kerana kebanyakan baki diperbuat daripada gabungan plastik, logam, dan juga gear dan mudah rosak jika tidak ditangani dengan berhati-hati.

Peraturan praktikal yang baik semasa mengeluarkan dulang adalah dengan mengatasinya dengan lembut. Sekiranya tidak meluncur masuk dengan mudah, kemungkinan sesuatu tidak diselaraskan dengan betul dan ia boleh pecah jika terpaksa. Terakhir, apabila dulang kertas tidak digunakan, seperti dulang pintas mesin fotokopi, pastikan ia ditutup.

# 6 – Bersihkan kawasan di mana kertas anda juga disimpan!

Akhir sekali, hapus juga rak simpanan kertas anda dan tetap menjaga kebersihannya. Sekiranya anda mempunyai kertas yang mengumpulkan habuk, pertimbangkan untuk memindahkan kertas anda ke kawasan lain (mungkin juga tertutup).

Habuk di bahagian luar kertas anda kemungkinan jatuh tepat ke dalam dulang kertas semasa anda memasukkannya. Jangan lupa simpan kertas di tempat yang sejuk dan kering dan susun rata agar tidak berkerut. Sekiranya anda tidak dapat menggunakan keseluruhan rim yang anda buka, simpan bungkusan yang dibuka di dalam bekas khas sehingga dilindungi. Kertas yang tidak sempurna dalam dulang mesin fotokopi adalah resipi yang sempurna untuk kesesakan kertas.

Walaupun anda mungkin menganggapnya tidak penting, membersihkan mesin fotokopi secara berkala adalah kaedah mudah untuk membantu penyalinan anda berjalan dengan baik. Adakah bahagian anda dan mesin fotokopi anda akan berterima kasih dengan masalah perkhidmatan yang lebih sedikit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *