LASER PRINTER vs INKJET PRINTER

Dari segi operasi, seperti namanya, pencetak inkjet adalah pencetak yang menggunakan dakwat cair untuk mencetak. Pencetak inkjet mencetak satu baris pada satu masa. Tidak seperti pencetak inkjet, toner (zarah pepejal) yang digunakan dalam pencetak laser akan meresap ke dalam kertas yang kita cetak.

BILA PERLU GUNA INKJET PRINTER?

Sekiranya anda perlu mencetak gambar besar, seperti lukisan kejuruteraan, lukisan seni bina, dan lain-lain, pencetak inkjet sesuai digunakan. Selain itu, jika anda ingin mencetak gambar besar yang tidak hanya memerlukan warna CMYK (seperti gambar gambar), ia juga sesuai. Pencetak Inkjet juga lebih popular kerana boleh mencetak pada pelbagai media, seperti kanvas, penghantaran media, dll.

KEKURANGAN INKJET PRINTER

Walaupun kos membeli pencetak inkjet lebih murah daripada pencetak laser, dalam jangka masa panjang, kos penggantian kartrij dakwat adalah tinggi. Kadang kala, harga kartrij dakwat mungkin lebih tinggi daripada harga pencetak itu sendiri. Kerana pencetak inkjet hanya dapat mencetak satu baris pada satu masa, ia sangat perlahan dan oleh itu tidak sesuai untuk pencetakan dengan jumlah besar. Perlu 45 saat untuk mencetak warna pada selembar kertas A4. Masalah utama pencetak inkjet adalah jika kita tidak menggunakan pencetak untuk jangka masa tertentu, tinta akan kering, tersekat, dan kemudian bocor atau keluar. Ia juga perlu dibersihkan secara berkala agar tidak mencemarkan atau mengotorkan pekerjaan percetakan kami yang seterusnya.

LASER PRINTER

Kos awal membeli pencetak laser pastinya lebih tinggi daripada pencetak inkjet. Walau bagaimanapun, kos toner atau drum lebih rendah dan dapat digunakan untuk jangka waktu yang lebih lama (tetapi juga bergantung pada frekuensi / kuantiti penggunaan). Pencetak laser sangat sesuai untuk percetakan massal. Selain itu, ia juga melibatkan dokumen teks. Teksnya kelihatan sangat jelas dan tajam. Ia sesuai untuk mencetak pelbagai dokumen di pejabat, seperti laporan, tawaran, brosur, profil syarikat, dll. Kerana menggunakan laser dan toner, tidak ada masalah pengeringan dakwat, jadi lebih menjimatkan. Bukan itu sahaja, pencetak laser tidak memerlukan media khas untuk mencetak. Walaupun anda hanya menggunakan kertas biasa yang anda dapati di kedai buku dan alat tulis, kami boleh mencetak.

Berbanding dengan pencetak inkjet yang memerlukan 45 saat untuk mencetak sehelai kertas, pencetak laser dapat mencetak 28 helai kertas bersaiz A4 dalam satu minit. berbaloi?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *