8 Tips untuk menyimpan dakwat pencetak

Pengaduan yang berkaitan dengan pencetak yang paling biasa kita dapatkan adalah daripada pembaca yang merasakan kos dakwat atau toner yang tinggi. Ya, dakwat boleh mahal-terutama bagi orang yang mencetak dalam jumlah yang tinggi-tetapi ada cara untuk mengurangkan kos percetakan anda dari masa ke masa. Di sini, kami menawarkan lapan tips percetakan menjimatkan wang. Kebanyakan mereka cuba dan benar, tetapi ada yang mempunyai kelemahan atau kos pendahuluan yang perlu ditimbang dengan teliti sebelum melaksanakannya. Ia juga bagus untuk mempunyai idea umum tentang berapa banyak yang anda cetak setiap bulan atau bahkan setiap tahun (sama ada secara peribadi atau untuk perniagaan anda), kerana penggunaan memainkan apa tip akan berfungsi untuk situasi tertentu anda.

Sekiranya beberapa cadangan ini kelihatan jelas, abaikan mereka dan bersyukur anda sudah berada di landasan yang betul. Anda tidak boleh berfikir mungkin pengurip wang orang lain.

Beli pencetak dengan kos rendah setiap halaman.

 Ramai pencetak mempunyai harga pelekat yang rendah, tetapi apabila anda menanggung kos dakwat, anda mungkin membayar lebih banyak untuk mereka dalam jangka panjang. Kos dakwat atau toner cenderung berkadar songsang dengan harga pencetak; Pencetak laser mewah biasanya mempunyai kos yang sangat rendah setiap halaman, sementara inkjet bajet sering mempunyai kos dakwat yang tinggi. Tetapi, walaupun untuk pencetak dalam julat harga tertentu, mungkin terdapat variasi dalam menjalankan kos. Ia membayar untuk melakukan penyelidikan anda supaya anda tidak terjebak dengan pencetak dengan kos dakwat atau toner yang melambung.

Bawa percetakan risalah anda di rumah. 

Sesetengah laser warna mampu mencetak grafik, foto dan / atau teks pada kualiti yang sesuai untuk digunakan dalam pemberian atau brosur pemasaran asas. Membeli laser berkualiti tinggi atau pencetak berasaskan LED boleh mengurangkan atau menghapuskan keperluan dan kos penghantaran bahan tersebut ke kedai cetak. Pelaburan dalam pencetak seperti itu akan membayar sendiri dari masa ke masa dan kemudian memberikan penjimatan kos, serta kemudahan percetakan 24/7 atas permintaan.

Dapatkan pencetak dengan duplexer automatik-dan gunakannya. 

Kebanyakan pencetak perniagaan yang dijual hari ini-dan banyak pencetak pengguna juga termasuk (atau menawarkan sebagai pilihan) duplexer automatik, yang membolehkan anda mencetak pada kedua-dua belah kertas. Beberapa vendor kini menjual pencetak laser mereka dengan pencetakan dupleks sebagai mod lalai. Percetakan Dupleks (dua belah) adalah mesra alam dan ekonomi, kerana ia boleh mengurangkan penggunaan kertas dan kos hampir separuh. Ingatlah, apabila anda perlu mencetak dokumen tunggal, untuk menukar tetapan pemacu kepada pencetakan simplex. Ia juga penting untuk ambil perhatian bahawa percetakan dupleks agak lambat daripada percetakan simplex untuk dokumen yang diberikan, kerana duplekser harus flip halaman ke atas untuk mencetak di belakang.

Fikirkan (dan lihat) sebelum anda mencetak. 

Anda boleh mengurangkan kekacauan dan menyimpan dakwat dan kertas dengan hanya mencetak bahan yang anda perlukan. Mengapa mencetak empat muka surat legal di penghujung penyata bank, atau 242 komen yang mengikuti sekeping pendapat? Adakah anda benar-benar menginginkan salinan laporan 50-halaman itu, atau akan membacanya pada skrin cukup? Pratonton dokumen anda sebelum mencetak; banyak dokumen, terutamanya laman web, akan mencetak agak berbeza daripada yang mereka lihat pada skrin, selalunya dengan ruang kosong atau ruang kosong.

Semak perisian atau tetapan pemandu pencetak anda.

 Kebanyakan pencetak datang dengan antara muka perisian yang mesra pengguna yang membolehkan anda mengakses dan tweak banyak fungsi pencetak. Semua datang dengan pemandu pencetak-sebuah program yang mengawal pencetak, menukarkan fail dan arahan ke dalam format pencetak dapat mengenali. Pemandu menawarkan cara yang lebih langsung (dan dalam beberapa kes, satu-satunya cara) untuk menukar tetapan, dengan semua tetapan boleh diakses melalui antara muka tab.

Untuk mencari pemandu, buka halaman Pencetak (dalam beberapa versi Windows, dipanggil Peranti dan Pencetak) dari menu Mula atau Panel Kawalan, klik kanan pada nama atau ikon pencetak anda, dan buka tab Pencetakan Percetakan.Sama ada anda bekerja dari antara muka perisian atau pemandu, cadangan kami adalah sama. Cari mod tinta penjimat atau toner-saver. Cetak dalam mod Draf kecuali apabila output kualiti persembahan diperlukan. Di mana sahaja boleh, cetak dalam warna hitam dan putih dan bukan warna. Jika pencetak anda menyokong pencetakan dupleks, menggunakannya akan membolehkan anda menyimpan kertas.

Dakwat pihak ketiga boleh menjimatkan wang anda-tetapi dengan kos. 

Banyak syarikat pihak ketiga yang menawarkan kartrij dakwat yang mereka tuntut adalah serasi dengan pencetak yang diberi, pada penjimatan kos yang banyak dari kartrij yang ditawarkan oleh pengeluar. Walaupun penjimatan itu sebenarnya, kadang-kadang anda akan membayar walaupun harga yang lebih tinggi dalam sakit kepala. Aduan umum tentang dakwat pihak ketiga termasuk kualiti output yang rosak dan keperluan untuk sentiasa membersihkan muncung. Jika anda masih tergoda untuk mencuba dakwat pihak ketiga, lakukan kerja rumah anda: Melakukan carian di syarikat dakwat dan lihat apa yang pengguna lain katakan tentang kartrijnya.

Ragu-ragu terhadap amaran kartrij rendah.

 Amaran bahawa kartrij warna tertentu sedang berjalan rendah dan perlu diganti sering bermula dengan baik sebelum tahap dakwat sebenarnya menjadi masalah. Ketepatan amaran tersebut boleh berbeza-beza antara jenama dan model pencetak, dan anda tidak mahu mengeluarkan dakwat dan wang dengan menggantikan kartrij terlalu lama. Pada waktunya, anda akan mengetahui sama ada amaran pencetak anda teruk atau prematur. Sehingga itu, jangan tergesa-gesa untuk menggantikan kartrij, melainkan jika anda melihat kemerosotan kualiti output, atau jika anda memulakan kerja cetak besar dan penting.

Menjaga dakwat dan toner anda.

 Dengan kartrij dakwat yang lebih tua, zarah boleh keluar dari penyelesaian dan menyumbat muncung. Untuk mengelakkan ini, jangan terlalu banyak meluangkan pada kartrij dakwat supaya mereka melepasi masa “guna dengan” mereka. Juga, padan kapasiti kartrij kepada berapa banyak yang anda cetak sebenarnya, untuk mengelakkan kartrij kapasiti yang besar melampaui masa mereka. (Ini juga adalah idea yang baik untuk sentiasa membersihkan muncung-pencetak anda harus mempunyai tetapan yang akan membersihkan muncung dan mencetak lembaran ujian.)

Dengan pencetak laser, toner akan menetap dari masa ke masa, menyebabkan ia tidak dapat diagihkan secara sama rata pada halaman yang dicetak, menyebabkan kawasan pudar dan / atau streaking. Jika kualiti cetakan laser anda merosot, keluarkan kartrij toner dari pencetak dan goncang atau batu itu dari sisi ke sisi lima atau enam kali. Anda mungkin dapat melakukan ini beberapa kali sebelum kartrij sebenarnya perlu diganti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *