Cara Menstabilkan Sambungan Wi-Fi

1. Kedudukan penghala


Kedudukan penghala mesti berada di tengah, lebih tepat, jauh dari dinding. Penyumbatan mungkin menyebabkan gangguan wayarles di persekitaran pejabat anda dan mendorong kehilangan isyarat. Jauhkan penghala dari objek logam, yang juga boleh mengganggu kekuatan isyarat. Pindahkan peranti elektronik yang boleh menyebabkan penurunan sambungan yang stabil.

2. Naik taraf Firmware penghala


Log masuk ke skrin pengurusan penghala dan pasangkan firmware yang sesuai untuk penghala untuk mengoptimumkan peralatan Wi-Fi. Anda juga dapat mengubah saluran penghala untuk mencari saluran yang kurang ramai yang dapat meningkatkan kestabilan penghala. Sekiranya anda menggunakan antena stok (satu lalai), gantilah dengan model keuntungan tinggi yang mana ia akan menghantar lebih banyak kuasa isyarat dari peranti. Pengulang wayarles adalah alat yang mesti ada di pejabat untuk menyelesaikan masalah kestabilan isyarat di pejabat besar. Pengulang akan menguatkan isyarat lalai dan menyiarkan semula isyarat mengikut julat penutup pengulang.

3. Pasang pemacu wayarles versi terkini


Kemas kini penyesuai wayarles pada semua mesin di pejabat anda. Sekiranya anda menggunakan komputer Mac, pergi ke menu Apple dan pilih “Kemas kini Perisian”, dan ikuti arahan untuk memasang kemas kini yang tersedia. Sekiranya anda menggunakan PC di pejabat, buka Kemas kini Windows, dan tekan “Periksa kemas kini.” Cari nama penyesuai rangkaian anda dan pasang peningkatan yang diperlukan. Untuk memasang kemas kini secara manual, lawati laman web penyesuai anda.

4. Tingkatkan Peranti Penghala


Tingkatkan penghala anda ke yang dapat menampung beban penggunaan syarikat anda; ini sangat berguna jika perniagaan anda telah berkembang sejak anda memasang rangkaian wayarles asal anda. Cari penghala kelas perniagaan yang dapat menampung banyak sambungan dan permintaan data tanpa menjejaskan kelajuan atau kestabilan. Pilih yang menggunakan teknologi Wireless-N, membolehkan tahap perlindungan dan kelajuan yang lebih tinggi daripada Wireless-G atau jenis sebelumnya. Sekiranya pekerja anda menyambung ke pelayan dari luar, pastikan penghala dapat mengendalikan banyak sambungan rangkaian maya peribadi (VPN).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *