promo-ricoh-copier-klang

Mesin Fotokopi: Boleh dan tidak boleh

Memiliki mesin fotokopi kelihatan mudah, anda mengklik “Cetak” atau “Imbas” dan menjalankan tugas, dan pada dasarnya itulah yang dilakukannya. Walau bagaimanapun, penjagaan mesin fotokopi Malaysia sangat penting untuk memastikan penggunaan yang stabil dan berpanjangan untuk keberkesanan maksimum. Ini adalah beberapa Perkara yang Harus Anda Ketahui dan Amalkan dalam Penggunaan Mesin Fotokopi anda setiap hari.

Adakah

  • Rancang Penyelenggaraan Rutin Ke Depan

Pemeriksaan servis dan penyelenggaraan berkala sangat penting untuk mengelakkan masalah pencetak dan mesin fotokopi dan memastikannya berfungsi dengan baik. Oleh itu, rancangkan pemeriksaan perkhidmatan mengikut cadangan yang dibuat oleh pengeluar atau penyedia mesin fotokopi dan penyewa.

Periksa kekerapan perkhidmatan penyelenggaraan yang diperlukan berdasarkan model mesin fotokopi Malaysia anda dan ikuti rancangan untuk mengelakkan masalah yang tidak perlu / tidak diingini di masa hadapan.

  • Bersihkan mesin fotokopi anda secara berkala

Habuk dan kotoran adalah salah satu faktor utama kerosakan mesin fotokopi. Menjaga mesin fotokopi tetap bersih adalah mudah dan memerlukan masa yang agak singkat dan dapat mengelakkan masalah dalam jangka masa panjang. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan cara yang betul untuk membersihkan mesin fotokopi anda seperti menggunakan kain dan semburan yang tidak kasar yang direka khas untuk mesin fotokopi. Bahagian dalaman dan luaran mesin fotokopi anda perlu dibersihkan secara berkala untuk mengelakkan masalah seperti kertas macet dan cetakan.

Jangan

  • Cuba atasi masalah yang tidak anda latih

Sebilangan besar mesin fotokopi pada masa ini umumnya selamat tetapi tidak hanya berusaha menyelesaikan masalah tanpa mempunyai pengetahuan atau maklumat latar belakang. Pembetulan yang salah dan tidak betul sering kali menyebabkan masalah yang lebih serius dan lebih mahal daripada menghubungi pakar mesin fotokopi. Lebih-lebih lagi, anda mungkin menghadapi risiko cedera jika anda melakukan kesalahan pada mesin dan mengejutkan diri sendiri semasa cuba membaikinya. Pendekatan terbaik adalah menyerahkannya kepada perkhidmatan pembaikan fotokopi Malaysia untuk membantu anda menyelesaikan masalah.

  • Cabut mesin secara tiba-tiba

Walaupun mungkin mengecewakan ketika anda menghadapi masalah dengan mesin fotokopi anda, jangan bertindak atas kesusahan anda dengan mencabut mesin fotokopi Malaysia secara tiba-tiba semasa ia masih dihidupkan atau sedang menjalani proses. Cuba matikan mesin fotokopi secara normal dengan mengklik butang “Mati” dan pastikan ia telah dimatikan sebelum mematikan kuasa dari plag dan melepaskannya dari soket kuasa dengan selamat. Ini memastikan mesin anda mempunyai masa yang mencukupi untuk menyiapkan diri sebelum dimatikan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *