Kelembapan mempengaruhi Kertas anda

Kelembapan hanyalah jumlah wap air ambien. Oleh kerana kesannya di atas kertas, kelembapan ini boleh menyebabkan masalah pencetakan. Ketika menghadapi masalah dengan mesin fotokopi, kertas lembap adalah faktor utama.

Sekiranya kertas dibiarkan di dalam dulang atau dikendalikan dengan tidak betul dan terkena atmosfer untuk jangka masa tertentu, kelembapan diserap dari udara ke serat kertas.

Ini boleh menimbulkan pelbagai masalah:

Di dalam dulang kertas, kepingan kertas lembap akan melekat bersama dan lebih sukar bagi mesin fotokopi untuk melepaskannya semasa cuba mencetak.

Ini akan menyebabkan kertas melengkung, menyukarkan penyusutan melalui lilitan dan lilitan jalan kertas unit yang sempit, terutamanya jika kerja yang anda lakukan adalah dua sisi.

Cuba sebungkus kertas segar di dalam mesin anda untuk memeriksa sama ada kertas lembap adalah sumber cacat. Anda dapat melihat peningkatan pengeluaran yang ketara dengan keriting yang lebih rendah, jamming yang lebih rendah dan kualiti cetakan yang lebih baik menggunakan kertas segar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *